Συχνές Ερωτήσεις

και προβληματισμοί
είναι σύμβουλος ψυχικής υγείας, κάτοχος του Diploma in Therapeutic counseling Level 5 Pearson BTEC. Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου "Γίνε το καλύτερο που μπορείς" και εμπνευστής του προγράμματος αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης bebetter. Παρέχει ατομικές και ομαδικές συνεδρίες ψυχικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης καθώς και σεμινάρια αυτοβελτίωσης. 

Συχνές Ερωτήσεις

Δεν βρήκατε την ερώτηση που ψάχνατε; Επικοινωνήστε μαζί μου

Έχω συνεργασία με ένα μεγάλο δίκτυο Ψυχολόγων, Παιδοψυχολόγων, Ερευνητών, Ψυχιάτρων, Παιδοψυχίατρων και Εποπτών, που εκτός από επιστήμονες, είναι άνθρωποι που τιμούν την ανθρώπινη ύπαρξη.
Αν ωστόσο δεν βρήκατε την απάντηση σας στις παρακάτω ενότητες, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Θα χαρώ πολύ να σας εξυπηρετήσω!!!

Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Χρειάζομαι ψυχολογική υποστήριξη;

Αν αισθάνεσαι ότι έχεις «κολλήσει», νιώθεις «χαμένος», «αβοήθητος», ή «μπλοκαρισμένος», όταν δε νιώθεις καλά, όταν νοιώθεις ότι δεν σε καταλαβαίνει κανένας ή όταν νοιώθεις ότι δεν μπορεί να μοιραστείς με κανέναν αυτά που σε πονάνε , σε πνίγουν ή σε κάνουν να μην απολαμβάνεις την ζωή, είναι ένας δείκτης ότι χρειάζεται να κάνεις μια αλλαγή στη ζωή σου, ώστε να νιώσεις πιο γεμάτος και ευτυχής στην καθημερινότητα σου.

Ο ειδικός ψυχικής υγείας , θα σε βοηθήσει να καταλάβεις το πρόβλημά σου. Θα φωτίσει τα σημεία εκείνα που είναι σκοτεινά και που σε δυσκολεύουν στις επαφές σου με τους άλλους ανθρώπους. Θα σε βοηθήσει να γίνεις πιο λειτουργικός στην καθημερινότητα σου. Θα προσεγγίσετε το «πλαίσιο» του προβλήματος που σε απασχολεί και από άλλες οπτικές γωνίες και μαζί θα βρείτε νέους τρόπους αντιμετώπισης των καταστάσεων.

Μπορώ να πω τα πάντα στον θεραπευτή μου;
Διασφαλίζεται το απόρρητο κατά την θεραπευτική σχέση;

Οι θεραπευτές δεσμεύονται από τον κώδικα επαγγελματικής δεοντολογίας για την διασφάλιση του απορρήτου. Επίσης η διασφάλιση του απορρήτου έχει καθοριστική σημασία στη συνεργασία ενός ατόμου με έναν ειδικό ψυχικής υγείας, ώστε να ανατηχθεί εμπιστοσύνη στη θεραπευτική σχέση. Καμία πληροφορία δε θα διαρρεύσει προς τρίτους χωρίς τη συγκατάθεσή σας.

Ο ειδικός ψυχικής υγείας θα μου πει τι πρέπει να κάνω ;

Σε καμία περίπτωση ο θεραπευτής δεν αποφασίζει για τον θεραπευόμενο. Ο ρόλος του είναι να προβληματίσει και να ενεργοποιήσει τον θεραπευόμενο, έτσι ώστε να αποφασίσει τι θεωρεί καλύτερο και πιο λειτουργικό για τον εαυτό του. Ο θεραπευτής γίνετε συνοδοιπόρος στο ταξίδι του θεραπευόμενου, με σκοπό να τον κάνει ανεξάρτητο και αυτόνομο, ώστε να μάθει να διαχειρίζεται τα εκάστοτε προβλήματα που θα προκύπτουν στη ζωή του, χωρίς να αποκτήσει σχέση εξάρτησης με τον θεραπευτή.

Δεν ξέρω αν θέλω να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία.
Μπορώ να το δοκιμάζω και έπειτα να αποφασίσω αν θα συνεχίσω;

Φυσικά και μπορείτε. Αυτό από μόνο του δείχνει υπευθυνότητα προς τον εαυτό σας.

Αν δεν έχετε ξανακάνει θεραπεία μπορεί να φοβάστε τι θα πρέπει να αντιμετωπίσετε, να αγχώνεστε και να κάνετε σκέψεις, ως προς τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η θεραπεία και την αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει.
Δοκιμάστε το η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.!!!

Έχω επισκεφτεί ψυχίατρο και μου έχει δώσει φάρμακα.
Χρειάζεται να κάνω παράλληλα και θεραπεία;

Αν θελήσετε να βρείτε την λύση στο πρόβλημα και όχι απλά να καλύπτετε τα συμπτώματα, θα ήταν καλό να ξεκινήσετε θεραπεία. Η ευθύνη είναι δική σας. Αν το αποφασίσετε, χρειάζεται να ενημερωθούν και να συνεργαστούν ψυχίατρός και θεραπευτής, ώστε να μπορούν να διαμορφώσουν την θεραπεία προς όφελός σας

Σε πόσο χρόνο θα αρχίσω να αισθάνομαι καλύτερα ;

Είναι δύσκολο να πει κανείς με σιγουριά πόσο καιρό θα χρειασθεί να νιώσει κάποιος καλύτερα, εξαρτάται από τη φύση των καταστάσεων που αντιμετωπίζει. Συνήθως όμως χρειάζονται τουλάχιστον 6 με 7 συνεδρίες, για να μπορέσει ο θεραπευόμενος να αισθανθεί καλύτερα χωρίς αυτό να αποτελεί κανόνα, αφού κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός.

Πόσες συνεδρίες θα χρειαστούν; 

Ο αριθμός των συνεδριών είναι τόσο μοναδικός όσο και ο κάθε άνθρωπος που έρχεται για θεραπεία και σε συνδυασμό με το αίτημα του. Σε καμία περίπτωση όμως ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας δεν εκμεταλλεύεται το πορτοφόλι του θεραπευόμενου.

Πόσο διαρκεί μια συνέδρια;

Κάθε ατομική συνέδρια διαρκεί 60 λεπτά ( η ομαδική 90 λεπτά), γίνετε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα συνήθως μια φορά την εβδομάδα, ώστε να δημιουργηθεί μια σταθερή σχέση μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου.

Εάν νιώθω την ανάγκη για περισσότερες συνεδρίες από μία την εβδομάδα, μπορώ να το κάνω; 

Αν νιώθετε ότι θέλετε να ασχοληθείτε εντατικά πάνω σε μια κατάσταση ή κάποιο πρόβλημα που σας απασχολεί και η μια φορά την εβδομάδα δεν σας καλύπτει, φυσικά και μπορεί να γίνει για κάποια περίοδο. Συνήθως όμως στις περισσότερες περιπτώσεις μια φορά την εβδομάδα είναι αρκετή, ώστε να προλαβαίνει να «κάθετε» και να επεξεργάζεται η προηγούμενη συνεδρία μέσα σας.

Πότε τελειώνει η θεραπεία;

Η θεραπεία τελειώνει όταν ο θεραπευόμενος κρίνει ότι έχει εκπληρωθεί το αίτημά του για θεραπεία. Μπορεί επίσης αν θέλει, να θεσπίσει επετειακές συνεδρίες κάθε τρείς ή έξι μήνες ώστε να αποφύγει τον κίνδυνο να ολισθήσει σε προβληματικές συμπεριφορές.

Τι πρέπει να κάνω αν χρειαστεί να ακυρώσω το ραντεβού μου;

Καλό είναι να μην ακυρώνετε τις συνεδρίες σας, αφού σπάει ή συνοχή. Αν παρόλα αυτά πρέπει να το κάνετε, παρακαλώ να με ενημερώσετε το λιγότερο 24 ώρες πριν, αφού κάποιος άλλος συνάνθρωπος μας μπορεί να έχει ανάγκη. Επίσης θα πρέπει να αναλογιστείτε τον λόγο που σας οδήγησε σε αυτή σας την απόφαση και να το δούμε στην επόμενη συνεδρία.

Αν νομίζω ότι κάποιος δικός μου άνθρωπος χρειάζεται θεραπεία τι πρέπει να κάνω;

Μιλήστε μαζί του για την περίπτωση μιας επίσκεψής. Προσοχή όμως να το κάνετε με φροντίδα και όχι ως απειλή. Μην τον πιέσετε αν είναι αρνητικός σε μια θεραπεία. Πρέπει να θυμάστε ότι προκειμένου να λειτουργήσει η θεραπεία είναι σημαντικό να το θέλει ο ίδιος. Αν πρόκειται για ανήλικο πάλι πρέπει να το συζητήσετε μαζί του (ειδικά στην περίπτωση των εφήβων) και μετά να επικοινωνήσετε εσείς μαζί μας. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει κρυφά γιατί τότε το άτομο θα νιώσει ότι εξαπατήθηκε και θα χάσει την όποια εμπιστοσύνη μπορεί να μας είχε.

Πως ακριβώς δουλεύει η Ομαδική θεραπεία;

Οι άνθρωποι που αποφασίζουν να ζητήσουν βοήθεια, συμμετέχοντας σε μια θεραπευτική ομάδα, μοιράζονται με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας τα προσωπικά θέματα που αντιμετωπίζουν στη ζωή τους, μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Για παράδειγμα, ένα μέλος μπορεί να επιλέξει να μοιραστεί γεγονότα από την καθημερινότητα της εβδομάδας που πέρασε, με ποιόν τρόπο ανταποκρίθηκε σ’ αυτά, εάν αντιμετώπισε κάποια δυσκολία, τα συναισθήματα και τις σκέψεις του για γεγονότα που συνέβησαν σε προηγούμενες συνεδρίες της ομάδας, και να τα συσχετίσει με θέματα που τέθηκαν από άλλα μέλη, ή από τον συντονιστή της ομάδας. Τα θέματα που συζητιούνται μέσα στην ομάδα δεν καθορίζονται από τον συντονιστή, αλλά ανακύπτουν αυθόρμητα από τα ίδια τα μέλη της. Τα άτομα που συμμετέχουν στην ομάδα συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που νιώθουν παρόμοια μαζί τους, και τελικά αισθάνονται ανακούφιση γιατί βλέπουν πως δεν είναι μόνοι τους και αβοήθητοι με το πρόβλημα που τους απασχολεί. Η ομάδα μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική πηγή υποστήριξης και δύναμης σε δύσκολες περιόδους κατά τις οποίες κάποιο μέλος της αντιμετωπίζει έντονο άγχος και συναισθηματικό αδιέξοδο. Η ανατροφοδότηση που εισπράττει κάποιο άτομο στην ομάδα από τις αντιδράσεις και την ανταπόκριση των υπολοίπων μελών στα ζητήματα που «φέρνει» στη συνεδρία, το βοηθάει να συνειδητοποιήσει κάποιες δυσλειτουργικές στάσεις, στη συμπεριφορά του που μπορεί να δυσκολεύουν τις σχέσεις του με τους άλλους. Επίσης, η ανατροφοδότηση του συντονιστή της ομάδας μπορεί να το βοηθήσει να αλλάξει την οπτική με την οποία βλέπει τα πράγματα και να υιοθετήσει πιο δημιουργικές και αποτελεσματικές στάσεις απέναντι στα προβλήματα που το απασχολούν. Γενικά, η ομαδική θεραπεία λειτουργεί ως ένα εργαστήρι πειραματισμού, όπου τα μέλη, με την βοήθεια του θεραπευτή, μπορούν να δοκιμάζουν με ασφάλεια νέες στάσεις, πεποιθήσεις και συμπεριφορές.

Τι είναι η θεραπεία ζεύγους;

Είναι μία θεραπευτική διαδικασία, με την διαφορά ότι ο θεραπευτής δεν θα εισχωρήσει στις προσωπικές εμπειρίες του κάθε ατόμου μεμονωμένα, αλλά θα εστιάσει περισσότερο στην επικοινωνία του ζευγαριού. Θα προσπαθήσει να τους κάνει να συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνει και πως ερμηνεύουν τα πράγματα μεταξύ τους, παρά τι συμβαίνει μέσα στον καθένα τους. Ο στόχος της θεραπείας ζεύγους είναι να αποκατασταθεί η επικοινωνία μεταξύ τους. Όταν η επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων γίνετε με ενσυναίσθηση θα οδηγήσει σε αλλαγές στα συναισθήματα και την συμπεριφορά μέσα στην σχέση.

Γιατί να επιλέξω να παρακολουθήσω το εκπαιδευτικό πρόγραμμα be better;

Το πρόγραμμα αυτό εστιάζει στους τέσσερις βασικούς άξονες της ζωής , υγεία, αυτογνωσία, διαπροσωπικές σχέσεις και επαγγελματική επιτυχία.

Αν πιστεύετε ότι θα θέλατε να βελτιωθείτε σε κάποιον από τους παραπάνω τομείς ή θέλετε να αναπτυχθείτε, να διευρυνθείτε, να δημιουργήσετε μια καλύτερη και αναβαθμισμένη έκδοση του εαυτού σας και τελικά να γίνετε το καλύτερο που μπορείτε, αυτό το πρόγραμμα θα σας βοηθήσει.

Μέσα από δομημένη ύλη και βιωματικές ασκήσεις, θα μάθετε πώς να είστε ποιο υγιείς, θα γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας, θα επιτύχετε πιο αληθινές και ποιοτικές σχέσεις, με τον/την σύντροφό σας, τα παιδιά σας, τους φίλους σας και θα απολαμβάνετε την εργασία σας.